Godnat Ole, pengene ligger i vinduet – Nyboderhistorier

Information

Varighed: 1 time og 45 min.
Start: Statuen af Christian 4 på hjørnet af Kronprinsessegade og Øster Voldgade
Slut: Kastellet
Antal: 1-9 deltagere: 2900 DKK
Pris: 10-20 deltagere: 3800 DKK
Kom med på en sjov byvandring, hvor vi starter i Nyboder og ender på Kastellet. I får det bedste fra Nyboder og det vildeste fra Kastellet. En tour de force i vores maritime historie.

GODNAT OLE…

I 1940’erne kom de første wc’er i Nyboder. Før den tid benyttede man sig af lokummer der var placeret i gården. Lokumshusene bestod som regel af et lille hus med to døre og to lokummer. Under lokumshuset var der gravet en grav til møget. Når denne grav blev fyldt gav man besked til natmændene, der kom og tømte lokummerne. I grunden var det ikke meget anderledes end fremgangsmåden i resten af København, men i Nyboder var der det særlige, at man, for at få adgang til gården, måtte gå igennem det smalle køkken. En komisk problemstilling opstod herved: Hvis ikke nyboderbeboeren havde lagt en ekstra skilling i vindueskarmen til natmanden, kunne denne jo komme til at spilde når han skulle ud gennem det smalle køkken med en fyldt lokumsspand… Heraf stammer ordsproget ”Godnat Ole, pengene ligger i vinduet.”

KASTELSKRØNIKER

Lige ved siden af Nyboder ligger Kastellet, derfor slutter vi turen på Kastellet, hvor der er tid til at høre om nogle af de menneskeskæbner, der har siddet til fange her på Kastellet.

VAR NYBODER EGENTLIG GUL?

Navnet Nyboder kendes fra 1639: De nye boeder “de nye små huse” Det første Nyboder stod klart i løbet af 1631-1639. Der var tale om 600 boliger fordelt på ca. 20 Stokke (længer) i danmarkshistoriens første rækkehuskompleks. Husene var i et plan og det var efter datidens forhold ganske rummelige boliger. Hvad er det første du tænker, når Nyboder nævnes? Gul! Den gule farve Nyboder har i dag, var der ikke i begyndelsen. Nyboder var formentlig allerførst vandskuret og derefter hvidkalket. Først fra ca. 1860’erne bliver Nyboder farvet gul.

populære ture & aktiviteter

Lad dig inspirere af andre fortællinger

Kundeudtalelser

Det siger vores glade og tilfredse kunder

"Tusind tak for byvandringen i torsdags. Vi har simpelthen fået så mange tilbagemeldinger fra folk med ros til guiderne!”

Bonnier Publications

“Det var en kæmpe fornøjelse – vi kommer 100% sikkert igen. Spændende historier, dygtigt formidlet med et glimt i øjet – og kæmpe viden!!! TAK !”

Jeanette, København

“Det var en meget engageret formidling. Sammensætningen af historiske informationer, sjove anekdoter og spørgsmål til os gjorde det til en lærerig, sjov og vedkommende tur for os alle."

Erik, Frederiksberg

“Mette var simpelthen i verdensklasse som guide. Det handlede om hendes enorme viden om København, finurlige vinkler, virkeligt gode kontakt med os alle undervejs som føltes helt personligt i ”flokken”, hendes ”lethed” i form af afvigelser fra scriptet såfremt der kom kommentarer eller der skete noget undervejs, imødekommenhed, humor og meget mere – en sand fornøjelse!”

Claus, Københavns Professionshøjskole

“1000 tak for en FANTASTISK “Festlig Fyraftenstur” i fredags! 😀 Har kun fået positive tilbagemeldinger fra de andre deltagere – en yderst informativ tur, som var alt andet end kedelig.”

Charlotte, EWG Electronics ApS

“Var på guidet tur i København, hvor vi besøgte en masse spændende steder med historier om Danmark jeg ikke har hørt før. Supergod og levende fortæller og jeg kan varmt anbefale Københavnerture.”

Louise, Taastrup

“Spændende og interessant guidet tur, hvor vi hørte om Københavns gamle bygninger og personer. Dejligt med en rød tråd gennem fortællingen”

Anita, Frederiksberg

“Tak for inspirerede juletur med godt til både hjernen og maven. En virkelig god tur, der som altid, når Københaverture er involveret, giver et nyt blik på byen – og i det her tilfælde også julen. Kan varmt anbefales!”

Anne, København

“Tak for en fantastisk byvandring i går. I er anbefalelsesværdige.”

Helle, DLA Piper

“Alle var vilde med timerne sammen med jer, så herfra 1000 tak”

Jette, Scandic Hotels

“1000 tak for en hyggelig og lærerig byvandring og quiz i fredags! Vi synes arrangementet var rigtig godt, og vi har også fået mange positive tilbagemeldinger fra de andre deltagere.”

Susanne, Kammeradvokaten

“Jeg vil give dig en kæmpe tak for en rigtig spændende og medrivende tur med vores team. Vi hyggede os og grinede og fik virkelig meget ud af det. Du får vores varmeste anbefalinger og jeg vil helt sikkert vende tilbage til dig, hvis vi skal afsted en anden gang.”

Jannie

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi sender nyhedsbrev ud en gang om måneden med kommende arrangementer, nyt om, hvad der sker i København lige her og nu, anekdoter og skæbnefortællinger fra vores ture.

Levende fortællinger - fælles oplevelser - Københavnerture slogan

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så holder vi dig opdateret med nyt og gammelt i København, samt nye ture og aktiviteter. Vi sender nyhedsbrev hver anden måned.

Tak for din tilmelding. Husk at klikke på linket i bekræftelsesmailen du modtager om lidt.