Jul i København

Nu er det lige før vi rammer julen i København. Julepynten er oppe. I butikkerne har gløgg, pebernødder og brune kager fundet vej til hylderne. Der bliver hamret og banket på de årlige julemarkeder på byens centrale pladser som Kgs. Nytorv, Nyhavn, Højbro Plads og Nytorv, der åbner allerede den 4. november i år. Alt er ved at være klar… I god tid. Familiens juleaftaler er ved at falde på plads. Hvem tager sig af anden? Hvem tager sig af ris a la manden? Ønskesedlerne lader vente på sig. Ja, vi kender det alle sammen.

Jul i København indleder vi da altid med en julebyvandring

Her i Københavnerture glæder vi os altid til at tage hul på juleperioden, som for os starter allerede her i midten af november og varer frem til et par dage før jul. Vi skal nemlig på byvandring og fortælle om julens traditioner. Det er simpelthen så sjovt, så der er kamp om turene mellem guiderne. Mange gange så vælger vores gæster at lægge en byvandring i forbindelse med julefrokost eller anden julehygge. Og så er det jo ekstra sjovt at fortælle om datidens julestuer. I får lige en lille snas af en af de mange fortællinger, vi disker op med.

jul i københavn, byvandring om julestuer, julemarkeder, julekalender

Foto: Marc Skafte-Vaabengaard

Hør om de berygtede julestuer

Hårdt arbejde har gennem århundreder været et vilkår i den danske befolkning. Derfor var julen et kærkomment afbræk, og i tolv dage mellem jul og Hellig 3 konger var det strengt forbudt at lave andet end det allerhøjst nødvendige. Hvad skulle man bruge tiden til? Jo man tog til julestue hos hinanden og så blev der spist, drukket og horet og alle hæmninger blev kastet bort. Julestuerne var berygtede. Holberg skriver i sin komedie Julestuen: ”Hvis jeg havde en daler for hver en mødom, der var blevet taget på julestuer, var jeg blevet rig!” Man legede de julelege, der alle havde seksuelle undertoner f.eks. var blindebuk, en måde at føle lidt på pigen fra nabogården. En anden leg gik ud på at stikke hovedet i en af pigernes skød, mens man blev klappet i numsen af en af de andre i lokalet, som man så skulle gætte hvem var! Et andet indslag var julebukken – en ung mand som blev maskeret i dyreskind og tog initiativ til ballade og drillerier. De løsslupne fester var en torn i øjet på kirken, og de pietistiske præster bl.a. Brorson var stor modstander, og man forsøgte flere gange at forbyde dem ved lov allerede i 1600-tallet, uden den store effekt. Det lykkedes først i 1735, da man under den meget religiøse Christians d. 6, lavede en lov om Sabbattens helligholdelse. I loven forbød man julestuer både privat og offentligt, og fik på den måde lagt en lille dæmper på udskejelserne. Men de levede alligevel videre og på en måde så lever julestuerne fortsat i bedste velgående- nu hedder de bare julefrokoster. Nå, vi byder selvfølgelig også på julekalender quiz og mange andre løjer på turen rundt i de julepyntede gader.

Julemarkeder i København

Julemarkederne i København fylder meget i gadebilledet. Der er stor forskel på, hvad der bliver solgt og når vi går forbi, så tænker vi, hvad en del boder egentlig har at gøre med dansk jul. Men der er dog stadig mange rigtig fede julemarkeder, som kan bringe os i julestemning. Vi lister nogle af dem nedenfor. Der er altid et par stykker, som vi bider mærke i. I år bliver det ikke jul uden et besøg på Christiania. Derudover lægger vi helt sikkert vejen forbi Vesterbro RAW julemarked lørdag d 12. december for at gå på jagt efter noget skævt, råt og weird, som de selv skriver, man kan finde.

Julemarkeder – ikke en fuldstændig liste, men lidt at starte på

Julemarked på Christiania 9-20. December
Kødbyens Julemarked 2.-4. december
Jul i Tivoli 18. november – 31. december
Julemarked på Højbro Plads 4. november – 21. december
Julemarked på Kongens Nytorv 4. november – 21. december 2022
Julemarked på Nytorv 4. november – 21. december 2022
Flids Julemarked i Nørrebrohallen 9.,10. og 11. December
Vesterbro RAW julemarked Lørdag d. 12 december
Østergro julemarked 11. december

Jul i København … med gløgg

Hvad er julen uden mindst et glas gløgg. Den varme vin tilsat sukker, rosiner, mandler, kryddernellike, kardemomme og kanel. Mange steder taber de også snaps eller cognac ned i den. Så pas på, den kan være lumsk. Særlig berømt er gløgg på Hviids vinstue, ja i Tivoli’s julemarked kan man ligefrem tage dødsruten gennem alle gløggboderne.

Københavnertures jule-quiz-kalender

I år vil vi gerne gøre lidt reklame for vores julekalender. Hver dag i december står vi uden for en dør et sted i København. Du får et par ledetråde og så skal du gætte, hvem der en gang har været bag døren. Vi trækker hver dag lod blandt besvarelserne i kommentarfeltet om en enkeltbillet til en af vores byvandringer. Det er en åben billet, så du vælger selvfølgelig selv, hvilken tur du vil på. Du kan se listen på de åbne ture under enkeltbilletter. Følg med på Facebook.

Vidste du at…

Nissen var en gårdbeskytter, der kendes tilbage fra før-kristen tid, og den første beretning stammer tilbage til 981.  Nisser var altid hankøn og gik klædt ligesom bonden i træsko, grå bukser og trøje og en rød tophue. Og i modsætning til den børnekære julenisse kunne datidens nisser være ondskabsfulde sataner. Der er historier om nisser, der har dræbt både dyr og mennesker, og som mildest talt har et lunefuldt temperament. Men samtidig var nissen et vigtigt væsen for mennesket. Det var nissen, der bragte held og velstand til gården og sørgede for, at høsten ikke slog fejl. Hvis nissen forlod gården i arrigskab, protest eller simpel kedsomhed, ville det være et katastrofalt tab for bonden. Nissen var der hele året, men i midten af 1800-tallet stillede den temperamentsfulde gårdnisse træskoene, og den søde, sæsonbestemte julenisse tog over.

Foto: Marc Skafte-Vaabengaard

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så holder vi dig opdateret med nyt og gammelt i København, samt nye ture og aktiviteter. Vi sender nyhedsbrev hver anden måned.

Tak for din tilmelding. Husk at klikke på linket i bekræftelsesmailen du modtager om lidt.