Tietgens Ærgrelse – på tur i Frederiksstaden

Tietgens Ærgrelse er placeret i Frederiksstaden – en af Københavns mest ikoniske bydele og en af de bedst bevarede eksempler på den danske rokokoarkitektur. Frederiksstaden er den del af København, der strækker sig fra Esplanaden til Sankt Annæ Plads. En smuk og velbevaret bydel med en rig historie og imponerende arkitektur. En af de personligheder, der gik i disse gader, var erhvervsmanden C.F. Tietgen, der boede i Kronprinsessegade 30 og ofte gik igennem denne bydel på vej til Børsen.

Dødsbrand tog livet af ca. 180 og første sten til Marmorkirken lægges

Inden vi vender tilbage til Tietgen, så kommer der alligevel lige lidt forbrugeroplysning: Anlæggelsen af Frederiksstaden blev påbegyndt i 1749 i anledningen af den oldenborgske slægts 300-års jubilæum. Amalienborg blev bygget på resterne af det brændte slot Sophie Amalienborg, en tragisk dødsbrand, som tog livet af ca.180 mennesker.

I 1749 bliver den første sten lagt til den stort tænkte kirke, som vi kommer til at kende som Marmorkirken eller Frederikskirken. Struensee stopper byggeriet, da det er nået til lige over indgangsdøren. Kirken står som en ruin i 99 år og bliver malet af mange kunstnere bl.a. fra det nærliggende kunstakademi på Kongens Nytorv maler ruinen.

Matadoren C.F. Tietgen

I januar 2023 rullede tv-serien Matadorerne over skærmen på dr.dk. Her kunne vi følge de store iværksættere og skabelsen af det moderne Danmark. Vi stifter især bekendtskab med Tietgen. Den Tietgen som bliver direktør for Privatbanken og står for stiftelsen af en lang række selskaber som for eksempel: Det Forenede Dampskibs-Selskab (DFDS), Det Store Nordiske Telegraf-Selskab, Svitzers Bjergningsentreprise, De Danske Sukkerfabrikker og Tuborgs Bryggerier. Se eller gense Matadorerne på dr.dk

Tietgens Ærgrelse – En plet han ikke kom til at købe

C.F. Tietgen var religiøs og fulgte Grundtvigs tankegang. Han ejede Lyngby Kirke, som han havde købt af staten i 1868. Hver dag gik han fra Kronprinsessegade til sit kontor på Børsen. Han købte Marmorkirken eller ruinen, som det jo var, for sine egne penge. Over de næste 20 år – fra 1874-94 – genopbyggede han kirken. Han købte også de grunde, der lå rundt om kirken.

Planen var, at han ville bygge beboelsesejendomme, der kunne bidrage til finansieringen af genopbygningen af kirken. Der var dog et problem. Tietgen fik ikke købt det nordvestlige hjørne, seks små huse, som skulle komme til at give ham og senere kirken mange ærgrelser. Husrækken var nemlig det sidste, der manglede for, at Marmorkirken blev komplet. Husejerne satte prisen voldsomt op – så meget, at Tietgen hverken kunne eller ville betale. Deraf kom det senere folkelige navn: Tietgens Ærgrelse.

Grunden for Tietgens Ærgrelse blev i 2005 købt af Realea, der opførte et byggeri, tegnet af den engelske arkitekt Tony Fretton og indviet i 2010. Bygningen underordner sig Tietgens bebyggelse, men er samtidig et stykke moderne arkitektur.

Byvandring i Frederiksstaden med vilde historier

Karikaturtegning fra Punch i 1876 som kommentar til Tietgens køb af Marmorkirken

Skal du booke en byvandring i København?

Se oversigt over Københavnertures byvandringer.

Byvandring i Frederiksstaden og forbi Tietgens Ærgrelse

Når vi hos Københavnerture går byvandringer, kommer vi ofte gennem Frederiksstaden og Tietgens Ærgrelse. En smuk bydel, anlagt i midten af 1700-tallet. Men nu er vi jo Københavnerture, og selvom der er store smukke palæer, så er det jo ikke derfor, vi går byvandringer. Vi går byvandringer, fordi vi elsker at fortælle historier om de mennesker, der har levet, boet og gået i disse gader. Læs mere om vores byvandring gennem Frederiksstaden, hvor skjulte historier fra Kastellet til Nyhavn dukker op.

Tag på byvandringer i København som firmaudflugt

Skal jeres kursus, seminar eller konference have tilført noget ny energi? Levende fortællinger kombineret med en rask gåtur kan være løsningen. En byvandring i København er et oplagt afbræk fra møder og passe ofte rigtig godt ind, før middagen skal spises (måske på en nærliggende restaurant?).

Kollegaer eller samarbejdspartnere, tager på byvandring sammen, får en fælles oplevelse, der skaber bedre samarbejde og sammenhold. Turen er en god måde at vise virksomhedens nærområde på eller den kan bruges som samtaleemne til den efterfølgende middag.

I kan arrangere turen både med personaleforeningen eller som ledelse. På den måde kan I få en firmaudflugt, der giver ny energi og gode minder.

 

Åbne byvandringer i København, hvor du kan købe enkeltbilletter

Vil du opleve Københavns dragende fortællinger på egen hånd, eller er I for få til at bestille en gruppetur, kan I komme med på en åben byvandring.

Åbne byvandringer foregår hos Københavnerture kl. 16.30 i hverdage og kl. 11 i weekenden. De er nøje udvalgt og nogle af vores mest populære, der giver dig mulighed for at prøve en byvandring som enkeltperson eller lille gruppe.

Se vores aktuelle åbne byvandringer her.

To personer cykler i København - Marmorkirken, der ligger ved Tietgens Ærgrelse

 

Levende fortællinger - fælles oplevelser - Københavnerture slogan

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så holder vi dig opdateret med nyt og gammelt i København, samt nye ture og aktiviteter. Vi sender nyhedsbrev hver anden måned.

Tak for din tilmelding. Husk at klikke på linket i bekræftelsesmailen du modtager om lidt.