fbpx
Navigation Menu+

Grønland i København – det er her det sner

KONTAKT NU
byvandring om Grønland i København

Hvorfor er det nu, at lille flade Danmark og store fjeldfyldte Grønland hænger sammen? Ja, historien om vores forbindelser, de politiske, handelsmæssige, kongelige, sociale, kulturelle og klimatiske får du her på turen. Vi kigger på byen med grønlandske briller på. For der er så mange steder, som viser Grønland i København.

Vi folder vores fælles historie ud og trækker tråde helt op til i dag. I 2019 var det nemlig 10 år siden Grønland fik selvstyre og 40 år siden landet fik hjemmestyre. Vi fortæller om de politiske forbindelser, fascinationen, og livtaget med naturen, som har drevet mange til Grønland. Vi tjekker også det moderne innovative Grønland af gennem design, mad og kunst.

Arktis er det nye sorte

Lad os lige få tingene på plads. Grønland er verdens største ø. Geografisk befinder Grønland sig på det nordamerikanske kontinent, men geopolitisk er landet del af Europa. 81 % af Grønland er dækket af is, og den samlede befolkning er blot 56.000. Dermed er befolkningstætheden verdens laveste.

Grunden til vores forbindelse er nordmændene eller nordboerne som rejste ud i 900-tallet, og vi ved, at de blev og oprettede kolonier langs kysterne af det nye land. Hvad der videre skete med bosætterne, nordboerne forsker vi stadigvæk i. Vi har fundet bosteder, kirker og ritualområder, men om de vandrede videre, uddøde eller andet, ved vi faktisk ikke.

Der var ikke regelmæssig kontakt med Grønland før middelalderen, hvor højhedsretten, altså den lovmæssige ret til et land og dets ressourcer, blev fremhævet, Så Grønland var for evig tid hævdet af den danske konge. Det handlede om dansk monopolhandel, og det var lige noget for Christian den 4., at demonstrere sin magt på den måde. Med Grønland, Island og Færøerne var det vældige landområder han var herskede over. Mere end 550.000 kvadratkilometer plus Grønlands 2 millioner kvadratkilometer. Det danske rige var 11 gange større end vi er i dag.

Og siden da har de to lande haft opture og nedture som resulterede i perioder med lav eller høj interesse-intensitet. Det handler hver gang om politiske, handelsmæssige og strategiske interesser.

På turen hilser vi også på Henrik Kaufmann, Eske Bruhn, Frøken Smilla, Morten Falck, Poq, Gertrud Rask, Thue Christensen, Aaja Chemnitz Arnatsiaq Larsen og Aki-Matilda Høegh-Dam og mange flere  personligheder. Vi smager på kvan og snakker tranlamper, turisme og angakokker.

Om turen

Varighed: 2 timer

Start: Christianshavns Torv ved metroen

Slut: Christiansborg Slotsplads

Pris for op til 20 personer

3600,- DKK

Kontakt

Covid 19 information

Det skal være forsvarligt og trygt at gå på byvandring. Vi følger selvfølgelig sundhedsmyndighedernes anvisninger til punkt og prikke, så vi kan passe på hinanden og samtidig få en god oplevelse i København.
Det er langt sværere at blive smittet udenfor, så længe vi holder afstand, derfor er byvandringer en god og forsvarlig måde at være sammen på.  Vi medbringer gerne et såkaldt whisper-system med hovedtelefoner, så I kan holde afstand og samtidig nemt og behageligt høre, hvad guiden siger. Alt er afsprittet og hygiejnisk, og I kan også bruges jeres egne, medbragte hovedtelefoner, hvis I ønsker det (den type, man bruger til mobiltelefonen el. lign).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så holder vi dig opdateret med nyt og gammelt i København, samt nye ture og aktiviteter.

Vi sender nyhedsbrev hver anden måned.

Tak for din tilmelding. Husk at klikke på linket i bekræftelsesmailen du modtager om lidt.

Share This