fbpx
Navigation Menu+

Byvandringer for gymnasier

Byvandringer for gymnasier og andre ungdomsuddannelser

Prøv en byvandring som en del af din undervisning! Neden for ser du en række forslag til byvandringer, som du måske kan inddrage i din undervisning. Har du særlige ønsker til et bestemt tema eller en bestemt periode, så ring eller skriv til os. Vi sammensætter gerne en byvandring, der passer til netop din undervisning. Under denne tekst finder du nogle forslag til inspiration – kig også på forsiden, hvor du kan se de fleste af vores byvandringer.

Pris for uddannelsesinstitutioner: 1850,- DKK

 

Fra Fyn til by’n

Byvandring om H.C. AndersenSynes du, at Romantikken er gabende kedsommelig? Så er det fordi du ikke har været på denne byvandring! Vi går selvfølgelig i H.C. Andersens fodspor på hans vej gennem København fra han kommer ind gennem Vesterport til hans sidste bolig i Nyhavn. Undervejs hører du om tyveriet af guldhornene, Københavns bombardement, nye mærkelige videnskaber, Johanne Louise Heiberg – “en svane på scenen, men en gås i virkeligheden”. Det kunne Louise Rasmussen helt sikkert skrive under på. Den Louise, der startede som balletbarn på Hofteateret og endte som Frederik 7’s kone.

Start: Rådhuspladsen ved H.C. Andersen statuen (ud mod H.C. Andersens Boulevard)
Slut: Nyhavn
Varighed: 1,45 min

Christianshavn, kendisser og kringelkroge

Oplev Christianshavn med en guidet byvandringChristianshavn blev oprindeligt grundlagt af Christian d.4. bygget  til hvalfangere og Kinafarere. Idag er det et af Københavns mest eksklusive kvarterer. Kom med ned ad de smalle stræder og oplev baggårde, kanaler og kringelkroge.  Hør fortællinger om slum og fattigdom, nitter og rockstjerner. Kvarteret har dannet ramme om mange begivenheder i Københavns historie bl.a. modstand og bombardementer under 2. verdenskrig. Tordenskjolds vilde fester var berygtede. Turen kan også laves som en litteratur vandring, hvor vi sætter kendte forfattere ind i en historisk sammenhæng. Oplysningstiden med enevælde og Ludvig Holberg, tyveriet af  guldhornene og Adam Oehlenschläger, N.F.S. Grundtvig, H.C. Andersen, Herman Bang, Henrik Pontoppidan, Johannes V. Jensen, Martin Andersen Nexø, Tom Kristensen, Karen Blixen, Martin A. Hansen, Peter Seeberg og Klaus Rifbjerg. Vi kommer da også lige rundt om Gasolin.

Balladen om Brandes – Det moderne gennembrud

Byvandring om det moderne gennembrud med Københavnerture– en fortælling om 1800-tallets København og forvandlingen fra middelalderby til moderne metropol.  Arbejdere, forfattere, malere, prostituerede, kvinder, konger og politikere.  Alle var med da København sløjfede porte og volde og tog hul på industrialisering, urbanisering, demokratisering og underholdning. Kom med på en tur gennem det indre København og hør om opgøret med fæstninger, religion og romantik. Hør også om prostitution, ægteskab, kvindefrigørelse, underholdningsindustri og arbejderbevægelse. Det handler kort og godt om skabelsen af det moderne Danmark. Undervejs slår vi ned på de helt centrale forfattere og de emner, der blev taget op under det moderne gennembrud.

Koloniernes Købehavn

Byvandring om kolonierKoloniernes København tager dig med på byvandring gennem 1700-tallets København. I år er det 100 år siden, Danmark solgte de tidligere Dansk Vestindiske øer til USA. Du får historien om, hvordan danske handelskompagnier fik etableret en omfattende trekantshandel baseret på hundredvis af plantager på tre små øer, som var under dansk indflydelse fra 1672 til 1917. Danmark var involveret i den transatlantiske slavehandel, og næsten 100.000 slaver blev fragtet over Atlanten i skibe under dansk flag.

Koloniernes etablering og drift i de første 150 år er historien om store investeringer, store fortjenester og store menneskelige lidelser. Inden kolonierne blev solgt, bragte de Danmark stor rigdom. Et tegn på dette er de mange bygninger, der blev opført i København i løbet af 1700-tallet.

Fra Brahe til Bohr – Scienceturen

Gå en byvandring med Københavnerture om danske videnskabsfolk gennem DanmarkshistorienKom tæt på de store danske videnskabsfolk gennem tiden. Tag på en byvandring hvor du kommer i selskab med de danske superstjerner på den globale videnskabshimmel. Vi fortæller Danmarkshistorien gennem banebrydende opfindelser og store personligheder. Hør om Niels Steensen, Ole Rømer og H.C. Ørsted. Se hvor August Krogh og hans Marie boede. Vi fortæller også om Niels Bohr, som hjalp sine tyske Nobelpriskollegaer under 2. verdenskrig med at gemme deres medaljer – helt væk.

Fra vrøvl til videnskab – da lægevidenskaben tog form

Byvandring om medicin med Københavnerture kom og hør om pest, kolera, skibslægen og feltskærenEn byvandring om lægevidenskabens udvikling fra middelalderen til 1900. Hør om medicinen, urterne, kirurgien, pesten, koleraen og fattigdommen i København. Hør også om nogle af de farverige mennesker, der var med, da udviklingen tog fart. Det er en fortælling om en tid, hvor tro og overtro kolliderer med viden. pest Samtidig er det også en fortælling om Middelalder, Renæssance, Oplysningstid og Københavns forvandling fra fæstningsby til moderne metropol. Turen starter ved Nørreport, hvor vi hører om den store koleraepidemi og da voldene endelig blev sløjfet. Herefter går turen ind i hjertet af Middelalderens København, forbi universitetet, hvor det første anatomiske teater var placeret. Videre ind i de fattigste kvarterer, hvor vi hører om Sankt Jørgens-gårde og om klostrene i Middelalderen.

 

Kampen om demokratiet

byvandring om kampen for demokratietI Danmark er vi verdensmestre i demokrati! Ja vi er vilde med demokratiet. Men hvad hviler et demokrati på? Folkets interesse, engagement og deltagelse. Uden folket, intet demokrati. Vi har haft demokrati eller i hvert fald en slags demokrati siden 1849. Vi fortæller om, hvad der ledte op til demokratiets indførelse i Danmark. Hvorfor skete det, hvem havde hovedrollerne, og hvem blev i første omgang ”glemt”? Vi fortæller sjove historier fra det danske demokratis fødsel, vi fortæller episoder, hvor demokratiet er blevet udfordret, fx da Kongen af Danmark begik statskup! Vi fortæller om højskoler, et politisk attentat og forargelse i Folketinget. Om kvindekamp og arbejderkamp. Om Danmark i Norden, EU og i verden. I kan gå denne byvandring i kombination med eller uden et besøg i Folketinget.

.

Fra Besættelse til befrielse

Fra besættelse til befrielse - en byvandring med KøbenhavnertureTa’ på en tidsrejse tilbage til besættelsestidens København fra 9. april 1940 til de glade befrielsesdage i maj. På byvandringen hører vi fortællingen om modstand og mørke – helte og forbrydere! Hvordan prægede værnemagten hverdagen for københavnerne fra kongefamilien til arbejderen. Hør om sortbørs og samarbejde – illegal presse og industrisabotage. Bliv klogere på Danmarks rolle i samarbejdspolitikken og få indblik i de dramatiske dage ved jødeaktionen.

 

Rend os i Rom – 10 vigtigste om Reformationen

Hør om en af de vigtigste begivenheder i Danmarkshistorien - Reformationen - på denne byvandring med KøbenhavnertureI 1536 blev Danmark protestantisk. Men reformationen blev allerede født i 1517, da Luther bekendtgjorde sine 95 teser. Derfor kan vi i oktober 2017 fejre 500 året for en af de vigtigste begivenheder i Europæisk historie og dermed også i Danmarks historie. Du kan allerede nu tage med på en vedkommende, underholdende og folkelig slentretur gennem det indre København. Dyk ind i historien sammen med os og følg Reformationens vej fra Tyskland til Danmark. Find ud af, hvordan danskerne levede før, under og efter Reformationen. Hvad spiste de? Hvad skete der i samfundet? I familien?

 

Fra grød til gourmet – og tilbage igen

Byvandring med Københavnerture gå en guidet tur til julefrokost

Mad er det vigtigste vores liv. Udover, at vi har brug for mad for at kunne overleve, fortæller vores mad noget om, hvem vi er. Vores placering i samfundet, vores kultur og ikke mindst vores historie. Ta’ med på en anderledes og sjov byvandring gennem det gamle Københavns gader med Københavnerture. Vi fortæller om mad og drikke gennem tiden. Det er historien fra sild og grød over rød pølse og brun sovs til økogris og ramsløgspesto. Vi vandrer i gaderne, hvor københavnerne har ændret spisevaner i flere hundrede år på grund af opfindelser som kødhakkeren og komfur, men også hvor vi altid er blevet inspireret fra udlandets og indvandringen krydderier, farver og sammensætninger.

 

Ind og ud af København – en fortælling om kulturmøder

Kulturmøder. En anderledes byvandring med KøbenhavnertureVerden åbner sig for københavnerne gennem mødet med andre mennesker og deres kulturer.
På denne tur vil vi vise sporene af den nationale og internationale indvandring til kosmopolen København, og den indflydelse mødet med fremmede kulturer ude i verden har haft på byen. Hør bl.a. fortællingerne om de hollandske bønder der dyrkede grøntsager til kongens elskerinde, portugisiske jøder med skattefordele og ret til at gå religiøst klædt, overklassen fra fra hertugdømmerne som gjorde tysk til det mest hippe sprog i byen, og de få slaver der kom hele vejen til Danmark.

 

Varme byvandringer med københavnerture

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så holder vi dig opdateret med nyt og gammelt i København, samt nye ture og aktiviteter.

Vi sender nyhedsbrev hver anden måned.

Tak for din tilmelding. Husk at klikke på linket i bekræftelsesmailen du modtager om lidt.