fbpx
Navigation Menu+

BLOX i Københavns Havn

byvandring tager dig med til Blox

Københavns havn

Stedet har gennem århundreder været en livsnerve i byen, hvor handel og transport flød ud og ind mellem hinanden. I dag er Københavns havn ikke længere fyldt med fiskerbåde, og kajerne er langsomt blevet omdannet fra industri til en populær, åben og levende kulturhavn med moderne arkitektur. Det nyeste skud på stammen er et ret udskældt byggeprojekt. Blok på blok på blok er BLOX blevet sammensat med håbet om at blive et nyt samlingspunkt i København. I løbet af de sidste fem år har bygningen vokset sig stor og klodset – mener nogen – på kajkanten for enden af Vester Voldgade med Den Sorte Diamant ved sin side. På søndag, d. 6. maj, klippes båndet, og den store bygning indvies. BLOX er her, hvad enten du kan lide den eller ej.

Gemini Residence

Du kan komme tættere på BLOX, der ligger på ruten i vores byvandring ’Sild og cirkelbro – en fortælling om Københavns havn’. Her tager vi dig med rundt i havnens univers – nyt som gammelt, oppe som nede. Når du cykler over cykelslangen mod Amager, ser du så op og kigger den store flotte bygning, du nærmest cykler ind i? Bygningen hedder Gemini Residence og er oprindeligt to frøsiloer, som er blevet ombygget med lejligheder udenpå. Hos Københavnerture prøver vi at gøre byen større for dig, ved at vise dig de dimensioner, som du måske normalt ikke lægger mærke til.

Foto: Rob Deutscher

Cirkelbro

Københavns havn forbindes på kryds og tværs af forskellige typer af broer. I forbindelse med BLOX vil der blive bygget endnu en cykel- og gangbro over havnen nord for Langebro, som skal gøre det endnu lettere at komme omkring. Mange af havnebroerne er mere end et middel til transport. Cirkelbroen er et kunststykke i sig selv og designet af Olafur Eliasson i 2015 – ham, der har designet regnbuen på Aros i Aarhus. Broens cirkelformede snoninger og høje master får broen til at ligne et skib, der ligger på tværs af den sydlige indsejling til Christianshavns Kanal. Olafur Eliasson blev inspireret til broen på grund af den åbenlyse maritime historie i området. Vidste du for eksempel, at der under Hansestædernes sildemarkeders blomstringstid i 1200- og 1300-tallet var ca. 40.000 fiskerbåde i og omkring Øresund, og fra havnen i København kunne man se de mange skibes master ligger side om side.

Foto: Anders Sune Berg, Nordeafonden

Maritime nyttehaver

Det er ikke nok blot at kigge op på de mange historiefyldte bygninger og nyde livet på land. For nede i Københavns havn er der også liv. Ved Kalvebod Brygge har de taget begrebet ’urban gardening’ skridtet videre og lavet maritime nyttehaver. Under Bryggebroen dyrkes både østers, tang og blåmuslinger. I bure og på lange reb vokser skaldyrene i havnevandet, som ifølge foreningen De Maritime Nyttehaver, er noget af det reneste i verden. Desværre må man endnu ikke spise skaldyrene, da det er ulovligt at ’opdrætte toskallede bløddyr tæt på byområder’ til forbrug.

Lad os åbne byen og arkitekturen op for dig. Book fx ’Sild og cirkelbro – en fortælling om Københavns havn’ hvor vi på gåben eller cykel vil fortælle dig meget mere om det, du kigger på til daglig.