Fra vrøvl til videnskab – da lægevidenskaben tog form

Information

Varighed: 1 time og 45 min.
Start: Nørreport ved hjørnet af Fiolstræde
Slut: Christiansborg Slotsplads
Antal: 1-9 deltagere: 2900 DKK
Pris: 10-20 deltagere: 3800 DKK
"Også som quiz"

VRØVL OG VIDENSKAB - LÆGEVIDENSKABENS HISTORIE

At blive syg for 150 år siden krævede et virkelig godt helbred. Lægen kunne meget vel have gjort det hele meget værre, hvis ikke han ligefrem havde slået dig ihjel. Medicinens udviklingshistorie er mere sær og uhyggelig, end du kan forestille dig, og hvis du kommer med på vores byvandring om medicinsk historie, så kommer du ved turens afslutning til at sætte ufattelig stor pris på at leve i dagens Danmark! Så velkommen til byvandring om videnskab og lægekunst fra middelalderen til næsten i dag. Hør om medicinen, urterne, kirurgien, pesten, koleraen og fattigdommen i København. Om dengang man troede at tørrede jordorme vredet i eddike kunne hele et sår, og at åreladning kunne kurere gigt, herpes, astma og sindssyge. Hør også om nogle af de farverige mennesker, der var med, da udviklingen tog fart. Det er en fortælling om en tid, hvor tro og overtro kolliderer med viden. Samtidig er det også en fortælling om Middelalder, Renæssance, Oplysningstid og Københavns forvandling fra fæstningsby til moderne metropol.

Byvandring gennem indre København

Ruten er cirka 2,5 km lang og starter ved Nørreport. vi går gennem indre by ned til Christiansborg, hvor byvandringen også slutter 1 time og 45 min. senere. Undervejs serverer vi cirka 10 fortællinger eller nedslag i medicinens historier. Vi lægger vægt på fortællingen, så den guidede tur er på en gang interessant, lidt skræmmende og meget fascinerende . Så kom med på byvandring!

BYVANDRING OM MEDICINENS HISTORIE

Vi starter ved Nørreport, og så går byvandringen ind gennem Middelalderens København. Vi kommer forbi stedet, hvor der tidligere lå en assisterende kirkegård. Vi møder pestlægen og barberen. Vi hører om åreladning, og hvilke konsekvenser det blandt andet fik for en af vores konger. København har været plaget af mange epidemier, som andre europæiske storbyer. Men København var også en meget skiden by. Hør historien om Peder Panum i Skindergade, der tog kampen op med 2000 års medicinsk tankegang, og gjorde medicin til en moderne videnskab i Danmark. Herefter går turen til Gråbrødretorv, hvor vi skal høre om klosterhaverne, munkenes viden, og hvilke planter, de bragte med sig til Danmark og til København. Ved Københavns Universitet fortæller vi om det anatomiske teater fra 1645. Her mellem kirken og universitetet lavede man den første offentlige dissektion. Beliggenheden var god for på Nytorv havde man byens henrettelsesplads, og kunne på den måde løbende få ”friske” forsyninger af lig. Undervejs fortæller vi om Evas forbandelse, 'mødrenes frelser', og om hvornår håndvask blev obligatorisk på Københavns Fødselsstiftelse. På Christiansborg går vi til angreb på Tuberkulosen, der i år 1900 var skyld i hvert tredje dødsfald I Danmark. Hør også historien om julemærkehjemmene. Endelig kommer vi rundt om en af Danmarkshistoriens mest kendte affærer, der udspillede sig ved Hofteatret , nemlig trekantsdramaet mellem Christians d. 7, Caroline Mathilde og Livlægen Struensee. Mens den kongelige affære stod på, hærgede en af de mest frygtede sygdomme, Kopper, det meste af verden. Hør også om skørbug – havets pest - der kostede langt flere liv end både søslag, stormvejr og andre sygdomme tilsammen. To millioner søfolk døde. Man vidste, at omkring halvdelen af en besætning på længere sørejser ville dø af sygdommen, men man vidste ikke hvorfor!

Kombinér byvandringen med ...

Der er mulighed for en quiz. Vi kan også kombinere byvandringen med en rundvisning på Medicinsk Museion. Endelig er der også mulighed for et stop på en vinbar undervejs på turen. Skriv til os, hvis I ønsker at høre om flere muligheder.

populære ture & aktiviteter

Lad dig inspirere af andre fortællinger

Kundeudtalelser

Det siger vores glade og tilfredse kunder

"Tusind tak for byvandringen i torsdags. Vi har simpelthen fået så mange tilbagemeldinger fra folk med ros til guiderne!”

Bonnier Publications

“Det var en kæmpe fornøjelse – vi kommer 100% sikkert igen. Spændende historier, dygtigt formidlet med et glimt i øjet – og kæmpe viden!!! TAK !”

Jeanette, København

“Det var en meget engageret formidling. Sammensætningen af historiske informationer, sjove anekdoter og spørgsmål til os gjorde det til en lærerig, sjov og vedkommende tur for os alle."

Erik, Frederiksberg

“Mette var simpelthen i verdensklasse som guide. Det handlede om hendes enorme viden om København, finurlige vinkler, virkeligt gode kontakt med os alle undervejs som føltes helt personligt i ”flokken”, hendes ”lethed” i form af afvigelser fra scriptet såfremt der kom kommentarer eller der skete noget undervejs, imødekommenhed, humor og meget mere – en sand fornøjelse!”

Claus, Københavns Professionshøjskole

“1000 tak for en FANTASTISK “Festlig Fyraftenstur” i fredags! 😀 Har kun fået positive tilbagemeldinger fra de andre deltagere – en yderst informativ tur, som var alt andet end kedelig.”

Charlotte, EWG Electronics ApS

“Var på guidet tur i København, hvor vi besøgte en masse spændende steder med historier om Danmark jeg ikke har hørt før. Supergod og levende fortæller og jeg kan varmt anbefale Københavnerture.”

Louise, Taastrup

“Spændende og interessant guidet tur, hvor vi hørte om Københavns gamle bygninger og personer. Dejligt med en rød tråd gennem fortællingen”

Anita, Frederiksberg

“Tak for inspirerede juletur med godt til både hjernen og maven. En virkelig god tur, der som altid, når Københaverture er involveret, giver et nyt blik på byen – og i det her tilfælde også julen. Kan varmt anbefales!”

Anne, København

“Tak for en fantastisk byvandring i går. I er anbefalelsesværdige.”

Helle, DLA Piper

“Alle var vilde med timerne sammen med jer, så herfra 1000 tak”

Jette, Scandic Hotels

“1000 tak for en hyggelig og lærerig byvandring og quiz i fredags! Vi synes arrangementet var rigtig godt, og vi har også fået mange positive tilbagemeldinger fra de andre deltagere.”

Susanne, Kammeradvokaten

“Jeg vil give dig en kæmpe tak for en rigtig spændende og medrivende tur med vores team. Vi hyggede os og grinede og fik virkelig meget ud af det. Du får vores varmeste anbefalinger og jeg vil helt sikkert vende tilbage til dig, hvis vi skal afsted en anden gang.”

Jannie

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi sender nyhedsbrev ud en gang om måneden med kommende arrangementer, nyt om, hvad der sker i København lige her og nu, anekdoter og skæbnefortællinger fra vores ture.

Levende fortællinger - fælles oplevelser - Københavnerture slogan

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så holder vi dig opdateret med nyt og gammelt i København, samt nye ture og aktiviteter. Vi sender nyhedsbrev hver anden måned.

Tak for din tilmelding. Husk at klikke på linket i bekræftelsesmailen du modtager om lidt.