Navigation Menu+

Københavnerbloggen

I dag har han været død i 370 år, men i 2019 genopstår han

Posted by on 15:57 in Københavnerbloggen | 0 comments

af Rebekka Storgaard 28.02.2018

Vi kan i dag d. 28. februar mindes Kong Christian IV, som i 1648 døde efter 60 år som regent. Hans liv var et skæbnedrama, og vi kender ham nok alle sammen – og det skyldes især hans store bygninger som Rosenborg Slot, Nyboder, Holmens Kirke, men også fordi han efterlod sig flere tusinde breve, som beskriver hans gøren og laden. Det er efterhånden længe siden, at han har kunne nyde sin by og bygningsværker, men det skal der laves om på. Til foråret 2019 er der planer om at indvie en ny skulptur af kongen på pladsen foran Børsen.

Den seks meter høje bronze- og granitskulptur viser nogle af hans største bygningsværker. Kongen skal stå oven på Rundetårn, Børsen og tårnet på Rosenborg Slot – men bygningerne er vendt på hovedet. Det er de, fordi det skal ligne, at Christian IV kigger i vandet og ser afspejlingen af bygningerne under sig, har den færøske kunstner, Hans Pauli Olsen, udtalt. Skulpturen viser samtidig kongen i sin storhedstid som stærk, med god rundbuestil, den karakteristiske fletning men dog uden en klap for øjet. Fra den højde plads kan han skue over til rytterstatuen af Frederik VII på slotspladsen og Holmens Kirke.

Men Christian IV er meget mere end bare bygninger. Han formåede at vende København fra en tilbagestående middelalderstad til en flot renæssanceby. Men hans regeringstid endte med store nederlag. Landet var bankerot. Han havde endda pantsat sin egen kongekrone. Dog husker vi ham ikke kun for nederlagene, men også for hans store kærlighed til mad, musik og kvinder – noget som gav ham 23 børn.

Christian IV opførte de mange bygninger for at vise sin magt og vælde både over for byens borgere men også udenlandske gæster. Vidste du for eksempel, at da han opførte Rosenborg slot, fik han indlagt et kreativt lydanlæg? I kælderen fik han nogle af verdens bedste musikere til at spille, og lyden strømmede gennem forskellige kanaler rundt til slottet til stor beundring for de besøgende, som aldrig havde oplevet noget lignende.

Læs mere om ’Christian i København, krig og kærlighed’.

Københavns nye og gamle madmarkeder

Posted by on 15:51 in Københavnerbloggen | 0 comments

af Rebekka Storgaard 28.02.2018

På vores byvandringer i København bliver vi tit spurgt, hvor man kan få lækker street food. Længe har vi anbefalet Papirøen, men den lukkede i december. Hvad så nu?
Heldigvis står byen aldrig stille. Et nyt madmarked har allerede set dagens lys – og endnu flere er på vej rundt om i det københavnske. Vi har samlet en liste, så du kan få overblikket.
Teglværket: I Sydhavnen åbnede der i maj sidste år et street food marked med direkte adgang til strandbar og udsigt over de mange kanaler. Det er de klassiske food trucks med lange bænk til fællesspisning, og hvis du er heldig, så er der liveband, DJ, bingo eller andet godt. Du kan også leje Teglværket til private arrangementer og begivenheder. Se åbningstider her.

Grønlandske Handels Plads: Efter lukningen af Papirøen har de små, mobile madboder for enden af Inderhavnsbroen fået en treårig dispensation til at lave et udendørs street food-marked foran Nordatlantens Brygge, der hvor Noma tidligere lå. I stedet for de små cykelboder, skal der laves et 200 kvadratmeter stort containerbyggeri med 17 ombyggede containere til madboder, toiletter og siddepladser.
Åbningsdatoen er endnu ukendt, men det skulle være lige om hjørnet. Dispensationen er fra 2018-2020.

Reffen: Når vi rammer påsken, skulle det nye madmekka på Refshaleøen gerne være klar til at byde folk inden for til et marked, der er tre gange så stort som det gamle på Papirøen. Der vil være madboder, barer og kreative områder så madentreprenørere virkelig kan stille sulten hos jer street food-hungrende besøgende. Reffen ønsker at være bæredygtig med genbrugsmaterialer og så meget økologi som muligt. Læs mere hos Reffen.

Boltens Food Market: Til sommer åbner 3000 m2 madmarked i Baron Boltens Gård på Kongens Nytorv. Bygningen har i de sidste mange år har lagt rammerne til restauranter, barer og diskoteker. Nu skal det bygges om, så man kan få mad på alle seks etager, nyde de historiske omgivelser og få en fantastisk udsigt over København fra tagterrassen. Planen er at madmarkedet skal være permanent, så du ikke skal gå langt, når du midt i byen får trang til street food.
De forventer at åbne Boltens Food Market i sommeren 2018.

Sildens marked
Madmarkeder er langt fra en ny ting i Danmark. Især én periode i historien fra 1100-1500-tallet bærer præg af store markeder – og de var fyldt med fede, danske sild.
I kristendommen står der, at man skal modtage nadveren på fastende hjerte. Ligesom muslimer i dag gør under Ramadanen. Men i løbet af Middelalderen blev reglerne langsomt bøjet, så man under fasten bare skulle holde sig fra pattedyr og fjerkræ. Fisk var altså tilladt. Og det er her madmarkederne kommer ind i billedet. For vi nød godt af den gradbøjning i Danmark, da store dele af Europa efterspurgte vores fede, danske sild, som vi hev i land i massevis. Ifølge historikeren Saxo var der i Øresund ”så mange fisk, at bådene bliver siddende fast og knap kan ros igennem. Man har ikke nødig at bruge garn, man kan ligefrem tage silden med hænderne”.
Sildene blev solgt i tønder, der kunne indeholde omkring 1000 sild, og fra 1368-69 solgte vi over 100.000 tønder til bare de nordtyske byer. De vigtigste fangstpladser omkring Øresund lå i Skåne – der dengang var under Danmark – og her opstod de store madmarkeder, som folk strømmede til for at købe de eftertragtede fisk og andre varer.

Hvis du ikke allerede vidste det på forhånd – eller hvis du gjorde, men gerne vil vide mere – så tag med på vores spændende byvandringer rundt i København og omegn, hvor vi vil gøre dig endnu klogere på maden, byen, historien og kulturen. Prøv for eksempel ’Fra Grød til Gourmet’, hvor vi taler om mad gennem tiden, tester din paratviden og pirrer dine smagsløg.

Michelin, Bib Gourmand og god mad til dig!

Posted by on 9:31 in Københavnerbloggen | 0 comments

af Rebekka Storgaard 21.02.2018

I mandags blev stjernestøv drysset ud over Danmark, da den nordiske Michelin-guide uddelte stjerner til restauranter i særklasse. København er en madby med gastronomi i verdensklasse. Faktisk er København den by i norden med flest Michelin-restauranter – hele 30 i alt. På vores ture med danske og udenlandske gæster får vi tit spørgsmål om de københavnske Michelin-restauranter og om ny nordisk mad.

Men hvad er Michelin?
Kør ud i landet. Slid din dæk. Spis noget god mad. Det er kort og godt det, som Guide Michelin går ud på. Dækfirmaet Michelin begyndte i starten af 1900-tallet at uddele små guides til nye bilejere. Her kunne den stolte ejer finde en liste over tankstationer – der dengang ikke bare lå lige om hjørnet, som de gør i dag – finde en mekaniker, som kunne skifte lygternes glødepærer samt restaurationer, der kunne byde på en god bid mad.
Når vi i dag tænker på Guide Michelin, popper ord som ‘gourmet’, ’stjerner’ og ‘bestik’ måske frem. Siden 1930’erne har guiden givet restaurationer karakterer for deres mad i form af stjerner, mens service, atmosfære og andre indtryk bliver belønnet med korslagt bestik. Man ved ikke præcist, hvad dommerne går efter i bedømmelsen, og det er måske netop denne mystik, som hvert går gør det svært at vide, hvilke restauranter, der får stjernerne. Fælles for maden er dog, at kvaliteten er sublim, håndværket i orden og at kokken kan vise sit eget udtryk i retten.
I Guide Michelin beskriver de rangeringen sådan:

1 Michelin-stjerne gives for “en god restaurant i sin kategori”.
2 stjerner gives til “rigtig godt køkken, værd at køre en omvej efter”.
3 stjerner er til “Ekstraordinær køkkenkunst, værd at rejse efter”.

Michelin til en overkommelig pris
Det er i dag et symbol for prestige og kvalitet at have en michelinstjerne. Siden 1983 har danske restauranter været i Guide Michelin. Og da NoMa i 2004 begyndte på deres New Nordic, var guiden med til at bringe det nordiske køkken ud i hele verden.
I alt har vi i Danmark 30 stjerner fordelt på 25 restauranter, og årets nye i ligaen er Me|Mu i Vejle og Jordnær i Gentofte. Hvis du vil se hele listen, så klik her: https://guide.michelin.com/dk/restaurants
Selvom man umiddelbart kunne tro, at Michelin-restauranterne kun kan være en dyr fornøjelse, kan du godt finde menuer til under 600 kr. – se nogle muligheder her: https://www.dr.dk/nyheder/kultur/spis-michelin-hoejst-600-kr-her-er-landets-billigste-toprestauranter

Bib Gourmand
Guide Michelin har også fokus på restauranter, som serverer god mad til rimelige priser – de får titlen ”Bib Gourmand”. København er heldig at have en lang række restauranter på den liste. Så hvis du vil have fantastisk mad til en overkommelig pris, er det måske en af dem, du skal besøge. Du kan se hele listen her: https://guide.michelin.com/dk/search?q=bib+gourmand

Gourmet og guides
For at få en Michelin-stjerne skal råvarerne være i top. Heldigvis har vi i Danmark og København et væld af gode, lokale råvarer. Vidste du for eksempel, at der i København er over 15 millioner bier, som bliver passet af tidligere hjemløse og langtidsledige? Bybierne laver en helt speciel honning med et væld af smagsnuancer – og utroligt nok, kan du smage forskel på de forskellige bydele. Ved du, hvordan Vesterbro eller Amager smager?
Hvis du vil vide mere om Michelin-restauranterne, den danske gourmet street food i pølsevognen og dansk madhistorie, så kom med os, og lad os fortælle dig om turen ”Fra Grød til Gourmet og tilbage igen”. Se mere her: http://www.koebenhavnerture.dk/2017/05/30/fra-groed-til-gourmet/