Navigation Menu+

SKÅL! øl og vin gennem 1000 år

Øl og vin gennem 1000 år

SKÅL! Alle i norden forstår den hilsen. Men hvor stammer det egentlig fra? Bryg øl, drik eller få en bøde! Er det rigtigt, at vi i vikingetiden drak umanerligt meget? Og hvorfor var vikingernes drikketraditioner ved juletid en torn i øjet på de kristne missionærer?Denne byvandring er fyldt med spændende fortællinger om danskernes drikkevaner fra vikingetiden og op til i dag. Selvfølgelig starter vi i Nyhavn, der er sømændenes knejpegade, vi går gennem minefeltet og på vejen ser vi nogle af de ikoniske værtshuse, men først og fremmest hører I den fascinerende historie om vores øl og vinkultur.

Øllet har op fra middelalderen været en nødvendighed, fordi brøndvandet var forurenet. Øllet blev brygget på slotte, på klostre og i byer, men det var på bøndernes gårde, i bryggerset, at langt den største del af det danske øl blev brygget fra middelalderen og flere hundrede år frem.

Klostrene var centre for middelalderens ølbrygning og her startede den første masseproduktion af øl. Munkenes kendskab til urter havde stor betydning for ølbrygningen. Gråbrødretorv er opkaldt efter de gråklædte tiggermunke, gråbrødrene, der byggede et kloster på stedet i 1238. I 1530 blev klosteret nedlagt. Reformationen er på vej og munkene havde et dårligt ry på grund af udskejelser, heriblandt druk. De nøjedes ikke bare med øl, de destillerede alkohol. Selv kaldte munkene væsken for akvavit (aqua vitae, livets vand på latin), men i folkemunde blev den døbt brændevin, fordi man fremstillede den ved at opvarme vin.

I 1500-tallet stiger vinforbruget – især hos kongerne. Til Frederik 2’s kroning i 1559 serverede man 32.000 liter fransk vin, mens Christian 4 i 1596 overgik sin far med næsten 68.000 liter. Til Christians måltider blev der serveret en overflod af sød hvid rinhskvin. Der blev gerne tilsat ekstra sukker eller krydderier. Lutendrank hed drikken.

Selvfølgelig går turen også forbi Kongens Bryghus og Jacobsens fødehjem i Knabrostræde, ingen ølhistorie kommer uden om Carlsberg!

Praktiske informationer
Startsted: Ankeret i Nyhavn
Slutsted: Tæt på Rådhuspladsen (efter aftale)
Varighed: 2 timer
Pris: 3500,- DKK (inkl smagsprøver)

Denne tur kan også kombineres med værtshusbesøg. I kan også vælge at få byvandringen serveret som optakt til julefrokosten inde i varmen. Varighed ca 1 time. Ring og hør nærmere om mulighederne.